{ "title": "Börek Sarma Şekilleri", "image": "https://www.borek.gen.tr/images/borek-sarma-sekilleri.gif", "date": "19.01.2024 22:06:14", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Börek sarma şekilleri, hazır yufkadan hazırlayabileceğiniz, belki yüzlerce börek çeşidi vardır. Hazırlayacağımız böreklerin, iç harcı kadar sarma şekilleri böreklerin lezzeti ve görünümü bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sarma yöntemleriyle aynı börek harcından sayısız farklı biçimde börekler hazırlayıp, çok çeşitli sunumlar hazırlayabilirsiniz.

Sigara böreği sarma şekli

Tezgâhın üzerine hazır yufkayı serdikten sonra, yufkayı öncelikle artı şeklinde kesip, daha sonra elde ettiğimiz her bir parçayı, üç eşit parçaya yarım baklava dilimi şeklinde kesiyoruz. Ardından yufkanın arasına hiçbir şey sürmeden, hazırladığımız peynirli ve maydanozlu harcı, yufkanın geniş kısmına bir çorba kaşığı kadar koyarak, tıpkı yaprak sarar gibi sarıyoruz. Sardığımız sigara böreklerini kızgın sıvı yağda kızartarak hazırlayabilirsiniz.

Karnıyarık usulü, börek sarma şekli

Öncelikle, bir adet yufkayı mutfak tezgâhının üzerine düzgün bir şekilde seriyoruz. Ardından böreklik, hazırlamış olduğumuz sütlü veya sodalı iç harcımızı yufkanın üzerine bol miktarda sürüyoruz. Daha sonra üzerine aynı hizaya denk getirmeye çalışarak bir adet yufka daha seriyoruz. Bu yufkanın da üzerine bol miktarda sos sürdükten sonra, üçüncü yufkayı da dikkatli bir şekilde seriyoruz. Bu yufkanın üzerine diğerlerine göre daha az, biraz ıslatacak kadar, sos sürdükten sonra, yufkaları önce artı şeklinde dörde, sonra ise her bir parçayı üç eşit parçaya ayırıyoruz. İçine bol miktarda kıymalı veya herhangi bir çeşit harç koyarak, tıpkı sigara böreği sarar gibi sarıyoruz. Yağlanmış tepsiye dizdiğimiz börekleri üzerine sos sürdükten sonra keskin ve ince uçlu bir bıçak yardımıyla tıpkı karnıyarık gibi, boylamasına bir çizik atıyoruz. Böreğin karnını yararken, bıçağın dibine kadar inmesi gerekmiyor, sadece iç harcının görüneceği kısma kadar kesilmelidir.

Muska şeklinde börek sarma şekli

Mutfak tezgâhının üzerine el açması böreklik yufkamızı düzgün bir şekilde seriyoruz. Daha sonra, bu yufkayı dört veya üç parmak kalınlığında dilimlere ayırıyoruz. Fırında pişirecekseniz üzerine bol miktarda böreklik sos sürdükten sonra, uç kısmına dilediğiniz, bir çeşitte harç yerleştirerek, muska şeklinde katlaya katlaya sarıyoruz. Son kısmını sosa bandırıp, üzerine yapıştırdıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine yerleştirebilirsiniz.

Not: Eğer böreği yağda kızartmak istiyorsanız, içine sos sürmeyiniz.

Kürdanla börek sarma şekli

Düzgün bir şekilde mutfak tezgâhına serdiğimiz el açması böreklik yufkanın üzerine her tarafını kaplayacak şekilde sos sürüyoruz. Başka bir yufka alarak, aynı hizaya denk getirip, önceki yufkanın üzerine seriyoruz. Bu yufkanın da üzerine yine sos sürdükten sonra bir kat yufka daha serip, üzerine sos sürüyoruz. Bir çorba kasesinin ağzının hizasında, yuvarlak parçalar kesiyoruz. Kestiğimiz her bir parçanın içine böreklik harç koyarak, ikiye katlıyoruz. Daha sonra kürdan ile tıpkı dikiş diker gibi ağzını kapatıyoruz. Kürdanlı kısmı yukarıda kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine yerleştiriyoruz.

Gül böreği sarma şekli

Bir adet yufkayı mutfak tezgâhının üzerine sererek, üzerine bol miktarda sos sürüyoruz. Yufkayı artı şeklinde keserek dört parçaya ayırıyoruz. Geniş kısmına bol miktarda iç harcını uzunlamasına yerleştirdikten sonra, geniş kısmından başlayarak fazla sıkı olmayacak bir şekilde sarıyoruz. Daha sonra bir ucundan başlayarak, diğer ucuna doğru, salyangoz gibi dolayarak sarıyoruz. Ardından, kalan ucunu böreğin alt kısmından verip, göbeğinin ortasından çıkartarak, gül görünümünü veriyoruz. Diğer parçaları da aynı şekilde hazırlayarak, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirebilirsiniz.

Bohça şeklinde börek sarma şekli

Bir adet yufkayı mutfak tezgâhına seriyoruz. Üzerine bol miktarda, sos sürdükten sonra, bir kat yufka daha seriyoruz. Onunda içine sos sürdükten sonra, yaklaşık 8 cm kalınlığında kare parçalar kesiyoruz. Daha sonra her bir parçanın, ortasına böreklik harçtan koyup, köşelerini ortada birleştirerek, kürdan ile birbirlerine tutturuyoruz. Üzerine sos sürdükten sonra, yağlanmış fırın tepsisine kürdanlı kısımları yukarıda olacak şekilde yerleştirebilirsiniz.

Kol böreği sarma şekli

Elimizde açtığımız veya hazır olan yufkamızı, tezgâhın üzerine seriyoruz. Yufkamız hazır ise börek sosu sürerek, el açması ise yağladıktan sonra, tam ortasına uzun bir çizgi halinde, böreklik harcımızdan yerleştiriyoruz. Daha sonra, yufkayı tam ortasından yarım ay şeklinde ikiye katlıyoruz. Yine üzerine, yağ veya böreklik sos sürdükten sonra, geniş kısmından başlayarak, diğer ucuna doğru fazla sıkı olmamak kaydıyla sarıyoruz. Eğer el açması bir börek hazırlıyorsanız, hamuru uçlarından çekiştirerek, bir miktar daha incelmesini sağlayabilirsiniz. Yağlanmış ve yuvarlak olan fırın tepsisinin tam ortasına, ucundan başlayarak, salyangoz gibi dolayarak ve sıkı olacak bir şekilde sarıyoruz. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayarak, önceki yufkanın son kısmından başlayarak, her birini sarıyoruz. Tepsi dolduktan sonra, üzerine sos sürerek pişirebilirsiniz.
" } ] }