{ "title": "Börek Sosu", "image": "https://www.borek.gen.tr/images/borek-sosu.gif", "date": "21.01.2024 03:30:15", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Börek sosu, börek mutfaklarda fazlası ile yer verilen bir hamur işi türüdür. Herkesin kendine göre bir börek tarifi ve yapım şekli vardır. Börekler ıspanaklı, patatesli, kıymalı, peynirli ya da farklı iç malzeme hazırlanarak yapılsa da kullanılan soslar değişik hazırlanabilir. 4-5 tane hazır yufkadan 1 tepsi börek hazırlanabilir. Her yufkanın arasına süt, yağ sürülen tarifler vardır. En ideal börek sosu hazırlama şekli çukur bir kabın içine 1 tane yumurta, 1 su bardağı süt ve 1 su bardağına yakın sıvıyağ eklenerek malzemeler karıştırılır. Bu börek sosu en çok tercih edilen soslar arasında yer almaktadır. Yufka ile hazırlanan börekler için en çok bu sos kullanılmaktadır.

Hazırlanan sos tepsiye yerleştirilecek olan her bir yufkanın arasına dökülerek yufkaya tamamen yedirilir. Bazı durumlarda sos yeterli olmayabilir. Börek için hazırlanan sos yeterli olmazsa börek istenilen kıvamda olmaz. Yapı olarak kuru bir börek elde edilebilir. Eğer sos yetersiz gelmişse bir miktar daha sos hazırlanarak istenilen kıvam yakalanabilir.

Bazı tariflerde daha çıtır bir börek elde edebilmek için maden suyu kullanılabilir. Maden suyu yumurta, süt ve yağ ile karıştırılabileceği gibi börek hazırlandıktan sonra 1 şişe maden suyu böreğin üzerine de dökülebilir. Böreğin üzerine ne dökülürse dökülsün daha güzel kızarması için mutlaka yumurta sarısı sürülmelidir. Börek sosladıktan sonra fırına verilmeden kesilmelidir. Bu sayede böreğin iç kısmı daha güzel pişecektir. Börek için kullanılacak olan iç harç ise böreğin ya tam ortasına ya da 2. Kattan itibaren kullanılmalıdır. Soslanan börek pişmeden önce en az 6-8 saat buzdolabında bekletildikten sonra pişirilirse sosunu daha güzel çektiği için sonuç daha mükemmel olacaktır.
" } ] }