{ "title": "Börek Tarifleri", "image": "https://www.borek.gen.tr/images/borek-tarifleri.gif", "date": "20.01.2024 07:21:37", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Börek Tarifleri, Öncelikle hazır yufkadan enfes börekler yapmak oldukça kolaydır. Ancak börek yapmanın da bazı püf noktaları olduğu için dikkat etmek gerekir. Bilhassa çıtır, çıtır bir börek yapmak için sosun kıvamı ve içerisine katılacak iç harcın lezzeti çok önemli olmaktadır. Börek yaparken bütün püf noktaları uygularsanız sizin de enfes börekler yapmanız kaçınılmaz olacaktır.

Büzgülü Börek İçin Gerekli Malzemeleri
Büzgülü Börek Nasıl Yapılır?

Büzgülü börek için suyu, yumurtayı ve sıvı yağı bir karıştırma kabının içerisine alıp karıştırın. Peyniri bir kâsenin içerisine rendeleyip ilave edin ve üzerine temizlenip kurulanmış maydanozu ince kıyım yapıp katın. Maydanoz ile peyniri bir çatal ile güzelce karıştırın ve bir tane yufkayı kuru ve temiz olan tezgâhın üzerine serin. Yufkayı bir keskin bıçak yardımıyla eşit dört tane üçgen parçaya kesin. Kesilen yufkaların üzerine hazırlanılan sostan bir fırça ile sürün ve bir tane üçgen yufka parçasının uç kısmını kendinize doğru parmak uçlarınızla çekin. Büzülen üçgen parçasının uç kısmına hazırlanılan peynirli harçtan bir yemek kaşığı ilave edin. Böreğin peynir konulan yerinden rulo şeklinde çok sıkı olmayacak şekilde sarın. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisinin üzerine büzgülü börekleri dizin. Bütün böreklerin üzerine de arta kalan sostan sürün ve 200 derecelik fırına tepsiyi gönderin. Her tarafları kızarana dek börekleri fırından pişirin ve fırından çıkarttıktan beş dakika sonra ılık olarak sunum yapın.

Afiyet olsun.

Pırasalı Börek İçin Gerekli Malzemeleri
Pırasalı Börek Nasıl Yapılır?

Pırasalı böreği hazırlamak için bir tane teflon tava alın ve üzerine iki yemek kaşığı sıvı yağ ilave edip tavayı ocağın üzerine yerleştirin. Pırasaları güzel bir şekilde yıkayıp temizleyin ve çok ince kıyım olacak şekilde doğrayın. Doğranmış olan pırasaları sıvı yağın bulunduğu tavaya alın ve kavurun. Pırasalar yumuşama noktasına geldiğinde havucu temizleyin ve rendeleyip pırasaların üzerine ilave edin. Havuç ile pırasaları birkaç dakika daha kavurup ocağın altını kapatın ve baharatlar ile tuzu ilave edip harcı harmanlayın. Harmanlanmış ve pişirilmiş olan harcı soğuması için bir kenara kaldırın. Pırasalı harç soğurken siz de bu arada yufkaları ve sosu hazırlamaya geçebilirsiniz. Sos için sıvı yağ, yoğurt ve yumurtaları bir kâsenin içerisine alıp tel çırpıcı ile bir güzel karıştırın. Temiz ve kuru olan tezgâhın üzerine bir tane yufkayı serin. Serilen yufkayı eşit 6 üçgen parçaya kesin. Kestiğimiz parçalardan bir tanesini tezgâhın üzerine alın ve her tarafına hazırladığınız sostan sürün. Sos sürülmüş yufkanın üzerine de diğer bir yufkayı yerleştirin. Yufkanın geniş olan yerine bir yemek kaşığı pırasalı harçtan ilave edin ve sigara böreği sarar gibi sarın. Diğer yufkaları da aynı şekilde sarın ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisinin üzerine aralıklı olacak şekilde dizin. Böreklerin üzerine de bir ayrılmış olan bir tane yumurta sarısını sürün 190 derecelik fırına gönderin. Pırasalı börekleri fırının içerisinde her tarafları kızarana dek pişirin ve istediğiniz kızarıklığa geldiğinde fırından alıp sıcak veya ılık olarak sunum yapın.

Afiyet olsun.

Kıymalı Muska Böreği İçin Gerekli Malzemeleri
İçi Harç için
Kıymalı Muska Böreği Nasıl Yapılır?

Kıymalı muska böreği için öncelikle margarini bir tavanın içerisine alıp eritin. Yağı bir karıştırma kabına alın ve üzerine tuzu, kabartma tozunu, yoğurdu ve yavaş yavaş unu ilave edip yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayacak nitelikte bir hamur elde edene dek yoğurma işlemine devam edin ve hamur istenilen kıvama geldiğinde yoğurma işlemini bırakın. Hamurun üzerine nemli bir bez örtün ve dinlenmesi için 15 dakika kadar ılık bir ortamda bekletin. Hamur dinlenirken siz de bu arada iç harcı hazırlamaya geçebilirsiniz. Kıymayı bir tavanın içerisine alın ve suyunu çekene dek kavurun. Kavrulmuş olan kıymanın üzerine de 1 yemek kaşığı tereyağı ilave edip karıştırın. Kuru soğanı ince kıyım olacak şekilde doğrayın ve kıymalı harcın üzerine ilave edip karıştırın. Soğanlar yumuşayınca ocağın altını kısın ve harcın içerisine baharatlar ile tuz serpiştirin bir güzel harmanlayın. İç harcı soğuması için bir kenara kaldırın ve bu aşama da hamuru tezgâhın üzerine alıp iki eşit bezeye ayırın. Ayrılan bezelerden bir tanesini un serpiştirilmiş tezgâhın üzerine alıp merdane ile açın. Açılan hamurdan 10 cm kareler kesin ve her karenin ortasına kıymalı harçtan alıp ilave edin. Karenin bir ucunu diğer ucu getirip üçgen şeklini verin. Börekleri pişireceğiniz fırın tepsisinin içerisine yağlayın ve üzerine hazırladığınız böreği yerleştirin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın ve böreklerin üzerine bir tane yumurta sarısı sürüp çörek otu ile süsleyip fırına gönderin. 200 derecelik fırında böreklerin her tarafı kızarana dek pişirin ve kızardıktan sonra fırından alıp sıcak olacak şekilde sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }